RUSELØKKA SKOLE by Arkitektkontoret GASA AS

Type
Barne- og ungdomsskole

Sted
Ruseløkka i Oslo sentrum

Utført
2015-2021

Oppdragsgiver
Undervisningsbygg Oslo KF

Areal
10 300 m2 BTA


Ruseløkka skole er nytt forbildeprosjekt i FutureBuilt.
www.futurebuilt.no/Forbildeprosjekter#!/Forbildeprosjekter/Ruseloekka-skole

Ruseløkka skole er en 2-prallel barneskole og 3-paralell ungdomsskole i sentrum av Oslo, for 690 elever. Prosjektet er forbildeprosjekt i FutureBuilt. 

Eksisterende bygninger på eiendommen ble vedtatt revet og erstattet av nytt skolebygg på samme tomt. Det nye skolebygget sikrer at standard kravspesifikasjon for skoleanlegg, med programmerte tilleggsarealer, ivaretas. 

Det nye skolebygget er plassert langs Løkkeveien, og den opprinnelige natursteinsmuren er reetablert som en base/sokkel for det nye skolebygget. Muren blir dermed en tydelig og viktig del av det nye skoleanleggets arkitektoniske uttrykk, og bidrar til at de vernede, historiske elementene forsterkes og videreføres.

Mot krysset Løkkeveien - Ruseløkkveien opprettes det en ny forbindelse i form av et trappeamfi mellom øvre og nedre skolegård. Historisk var dette den opprinnelige adkomsten til skolen, med en rampe opp til det opphevede uterommet. Ved å reetablere denne adkomsten blir noe av historien om skolen tilbakeført. Det nye trappeamfiet vil kunne fungere som et offentlig torg og en møteplass i nærmiljøet. Byggets plassering medfører at det etableres et solrikt og støyskjermet uteareal på øvre skolegårdsnivå mellom nybygget og Cort Adelers gate 30. Skolegården vil framstå som et attraktivt og tilgjengelig areal for bydelen.

Skolens hovedvolum er utført i tegl, med referanse til det fredede bygget i Cort Adelers gate 30. Skoleanlegget gis på denne måten en arkitektonisk identitet som skiller det fra omkringliggende bebyggelse. Det er gjenbruk av eksisterende tegl på innvendige vegger. Bygget har grønt tak med solceller og integrerte solceller i fasaden og skal tilfredsstille krav til passivhus og nær-nullenergi-bygg.

Skolens funksjoner er fordelt på 7 etasjer, hvorav 6 etasjer ligger over terreng. Første og andre etasje er trukket fram mot Løkkeveien, og har en større grad av åpenhet enn øvrige etasjer for å annonsere skolens fellesarealer mot byen. Toppetasjen er trukket tilbake fra gaten og er gitt et transparent uttrykk. Denne etasjen inneholder felles skolefunksjoner og en felles takterrasse med Oslos beste utsikt.


HAUGERUD OG TROSTERUD SKOLER OG IDRETTSHALL by Arkitektkontoret GASA AS

 

Type
Skole og idrettsbygg

Sted
Groruddalen, Oslo Kommune

Utført
2016 - Pågår

Oppdragsgiver
Oslobygg KF

Areal
Samlet 26000 kvm

Haugerud Ungdomsskole er et nybygg som erstatter eksisterende skole i sin helhet. Skolen utvides med en parallell og blir en 6 parallell ungdomsskole(U6) med 540 elever og 49 lærere. Skolebygget får et areal på 7517m2 BTA fordelt på 5 etasjer

Kroppsøvingsarealet og skolehelsetjenesten blir plassert i den nye flerbrukshallen som er en del av det nye skoleanlegget og skal sambrukes med barneskolen og idrettslaget. I tillegg til nybygget skal utearealene opparbeides med trafikksikker varelevering og avfallshåndtering, en ny 7´er-bane og flere aktivitetsflater og arealer for rekreasjon og møteplasser.

 

SITUASJONSPLAN

FJELLHAMAR ARENA by Arkitektkontoret GASA AS

 

Type
Idrettsbygg

Sted
Fjellhamar i Lørenskog Kommune

Utført
2018 - 2023

Oppdragsgiver
Lørenskog Kommune

Areal

Idrettsbygg: 14 000 kvm

For Lørenskog kommune har vi prosjektert en ny barneskole, idrettsbygg og et torg på det gamle industriområdet til BMI Icopal på Fjellhamar.

Idrettsbygget inneholder en dobbel flerbrukshall og en svømmehall. Svømmehallen har to bassenger, ett basseng med hev/senk-bunn for opplæring og ett konkurransebasseng med åtte baner. Flerbrukshallene og svømmehallen brukes til undervisning på dagtid. Etter skoletid brukes de blant annet av den lokale håndballklubben og svømmeklubben. Flerbrukshallene kan slås sammen og brukes som kamparena for elitehåndball. Idrettsbygget er cirka 14 000 kvadratmeter og i kjelleren blir det parkeringsplass til cirka 85 biler.

Prosjektet er gjennomført som totalentreprise i partnering.

 
SITUASJONSPLAN

SITUASJONSPLAN

FJELLHAMAR SKOLE OG ARENA by Arkitektkontoret GASA AS

Type
Barneskole og Idrettsbygg

Sted
Fjellhamar i Lørenskog Kommune

Utført
2018 - 2023

Oppdragsgiver
Lørenskog Kommune

Areal
Skolebygg: 18 000 kvm
Idrettsbygg: 14 000 kvm
Skolegård: 23 000 kvm

For Lørenskog kommune har vi prosjektert en ny barneskole, idrettsbygg og et torg på det gamle industriområdet til BMI Icopal på Fjellhamar. På dagtid skal skolebygget, de to flerbrukshallene og svømmehallen brukes til undervisning, og på ettermiddagene, kveldene og i helgene kommer det til å være ulike aktiviteter der. Med dette får folk på Fjellhamar nye gode møteplasser som vil være sentrale i utviklingen av Fjellhamar og Lørenskog. Vi har også hatt ansvar for programmering av funksjonene og regulering av området.  Den nye skolen har plass til 1176 elever fordelt på seks parallelle klasser fra 1. til 7. trinn og en base med plass til cirka 20 elever med nedsatt funksjonsevne. Skolebygget er cirka 18 000 kvadratmeter.

Skolens uteområde er en viktig del av prosjektet. Med en skolegård på cirka 23 000 kvadratmeter får hver elev rundt 20 kvadratmeter til rådighet. Her er det blant annet områder til ballspill, klatrestativer, hinderløype og en akebakke. For å sikre lett og trygg adkomst til skolen er det bygget gang- og sykkelfelt langs Marcus Thranes vei og en undergang under jernbanen mot områdene nord for skoletomten.

Idrettsbygget inneholder en dobbel flerbrukshall og en svømmehall. Svømmehallen har to bassenger, ett basseng med hev/senk-bunn for opplæring og ett konkurransebasseng med åtte baner. Flerbrukshallene og svømmehallen brukes til undervisning på dagtid. Etter skoletid brukes de blant annet av den lokale håndballklubben og svømmeklubben. Flerbrukshallene kan slås sammen og brukes som kamparena for elitehåndball. Idrettsbygget er cirka 14 000 kvadratmeter og i kjelleren blir det parkeringsplass til cirka 85 biler.

Prosjektet er gjennomført som totalentreprise i partnering.

 
SITUASJONSPLAN

SITUASJONSPLAN

SKÅRER SYD BARNEHAGE by Arkitektkontoret GASA AS

 


Nye Skårer syd barnehage skal med sine seks avdelinger være en trygg ramme rundt daglig lek og utvikling for mer enn hundre barn. Den skal også være en god, tilrettelagt arbeidsplass og et samlingspunkt i lokalmiljøet. Barnehagen skal tilpasses stedlige kvaliteter, og de øvrige brukere av området, samt oppfylle de universelle og miljømessige krav som kan settes til en moderne barnehage. 

Én av avdelingene er utformes fleksibelt slik at den kan håndtere ulike sammensetninger av barn. Den er planlagt som en kombinertavdeling med et tilleggsareal for ca. 10 barn med nedsatt funksjonsevne. 

Ved å fordele barnas lekeområder på to plan begrenses avstanden mellom barnehagens ulike soner. Det er naturlig å tenke seg en fordeling der de minste barna holder til nede og de litt større på plan to. 

 

NORDBY BARNEHAGE by Arkitektkontoret GASA AS

 


Type: Barnehage, 8 avdelinger
(2 avd. – særskilte behov)

Sted: Nordby, Ås kommune

Utført: Ferdigstilt mai/juni 2020

Oppdragsgiver: RUTA Entreprenør AS

Areal: 2280 m2 BTA


 

Nordby barnehage er en stor barnehage, med åtte avdelinger for 208 barn hvorav to avdelinger er særlig tilrettelagt for barn med bevegelses-/orienterings- vansker, nedsatt syn eller hørsel.  Som hovedgrep er det tatt sikte på å bryte opp byningsmassen og redusere alle dimensjoner for å etablere fattbare og oversiktlige rom som små barn kan føle tilhørighet til.


Bygningskroppen er tilpasset stedlige kvaliteter og gjenspeiler dimensjonene i omkring-liggende boliger som for barna representerer kjente størrelser.  Uterommene som oppstår mellom volumene danner skjermede, utvendige lekeplasser og utgjør samtidig inngangspartier til avdelingene.  Disse uterommene gir utsyn til nærområdet og sørger for godt dagslys til alle arbeids- og lekearealer inne i barnehagen, samtidig som deres avgrensning gjør at barna kan leke ute i små, oversiktlige grupper i nærheten av sine egne avdelinger.  Innvendig er barnehagen organisert som en landsby hvor avdelingene og de voksne har egne ”hus” samlet rundt et felles ”torg” (samlingsrom/kjøkken). 

 
 

RÅHOLT BARNESKOLE by Arkitektkontoret GASA AS

Type
B3 barneskole og flerbrukshall

Sted
Råholt, Eidsvoll kommune

Utført
2017 - 2022

Oppdragsgiver
Eidsvoll kommune

Areal:
10 200m2 BTA

Råholt barneskole

Prosjektet er et resultat av seier i en designkonkurranse og omfatter utvidelse av eksisterende barneskole, en ny flerbrukshall samt endring av reguleringsplan med bestemmelser.

Skolen er en 3-parallell barneskole for 644 elever. Prosjektet er utformet med tanke på fremtidig utvidelse til 4-parallell skole. Eksisterende bygninger er rehabilitert og arealene er omdisponert. Nytt tilbygg består av en flerbrukshall samt et volum som gir en utvidelse av undervisningsarealet på 3 800 m2. Flerbrukshallen med opparbeidede utvendige idrettsbaner, kantine og skolens spesialiserte læringsrom skal også kunne benyttes av nabolaget. Prosjektet er gjennomført i to etapper; én for nybygg og en for rehabilitering av eksisterende bygg, og begge etapper som totalentrepriser.

VESTLI SKOLE by Arkitektkontoret GASA AS

 

Vestli skole og flerbrukshall er en ny 4-parallell 1-7 skole for 840 elever, i tillegg til arealer for en spesialklasse. Prosjektering ble igangsatt våren 2015, og skolen stod ferdig i februar 2021. Arkitektkontoret GASA AS har gjennomført alle faser fra regulering frem til ferdig skolebygg. 

Skolen er planlagt etter Oslo kommunes standardprogram for skolebygg. Bygget er prosjektert som passivhus og lavenergibygg i henhold til krav for yrkesbygg. Veidekke Entreprenør var totalentreprenør for prosjektet.

Skolen er satt sammen av tre hovedvolumer som trapper seg langs Vestlisvingen. Flerbrukshallen er et eget volum og har inngang fra Vestlitorget. Hallen har basketballbane på taket med adkomst via utvendige trapper slik at den kan brukes etter skoletid. Skolebygget har hovedinngang fra nordvest i tilknytning til Vestlitorget. Skolen er kompakt, noe som gir et generøst uteareal mot vest og sør. Første- og sokkeletasjen er kledd i tegl og har mye glass som gir god kontakt til uteområdene. På plan 1 ligger fellesfunksjoner som bibliotek, musikkrom og allrom. Alle elevtrinn ligger rundt felles torg mot sør og nord i skolebygget og har garderober på sin etasje. Fellesfunksjoner ligger i midten av skolen. I øverste etasje ligger kunst- og håndverksavdelingen. Her er det en takterrasse med utsikt over Oslo. Fasadekledningen over plan 1 i byggene er jernvitrolbehandlet furu. Solavskjermingen er avstemt etter karmfargen på vinduene, og er flere sjatteringer av rød, blå og grønn.

Fargepaletten på Vestli har hatt som mål å gi minst mulig grått i skolebygget. Innvendig er fargene avstemt etter bruk og stemning i de forskjellige rommene. For å gi variasjon og materialitet er innvendige vegger i gangarealer utført i bjørkefinér, i fellesrom er det brukt trespiler på vegg og i himling og flere arealer har kubbegulv.



Type
Barneskole

Sted
Vestli Oslo

Utført
2015 - 2021

Oppdragsgiver
Undervisningsbygg Oslo KF

Areal
10 800 m2 BTA

 

ASKEVEIEN BARNEHAGE by Arkitektkontoret GASA AS

 

Totalentreprisekonkurranse med løsningsforslag for Omsorgsbygg Oslo KF. 

Bygningen er planlagt med en målestokk som ikke skiller seg vesentlig fra omkringliggende bygg.  Barnehagen er plassert i forlengelsen av eksisterende bygg i Askeveien 7 som er et eldre, staselig boligbygg omgjort til barnehage. Nybygget er plassert øst for denne, men på et nivå vesentlig lavere i terrenget. Dette bidrar til å fremheve platået med den eldre bygningen og omkringliggende trær og hageanlegg.  Den nye barnehagen er planlagt med en presis, renskåren og kompakt form, uten dominerende attributter. Målet er at bygningen skal forholde seg rolig til omgivelsenene og det mangfoldige bygningsmiljøet rundt som er uten klare stilreferanser. 

Barnehagen har tre baser og er kompakt. En del av samlingsrom/kjøkken har dobbelt takhøyde for at barnehagen skal oppleves som generøs og romslig. Det høye rommet skal også bidra til visuell kontakt mellom avdelinger på forskjellige plan. Større sammenhengende glasspartier skal sikre godt dagslys og utsyn. Horisontale vindussmyg er utvidet og formet som benker der barn og voksne kan sitte og ha kontakt med livet både på innsiden og utenfor. Bygningen er tiltenkt en markant blek rød flate. Hovedmaterialet i fasadene er gjennomfargete fiberarmerte sementplater. 

Prosjektet har omfattende miljømål, den skal være et Plusshus og Breeam-NOR sertifiseres som Very Good. 

Type
Barnehage, 3 avdelinger

Sted
Askeveien 7, Ullern i Oslo

Utført
2018

Oppdragsgiver
NP Bygg AS

Areal
500 m2 BRA

 

HARTVIG NISSENS SKOLE by Arkitektkontoret GASA AS

 

Det er besluttet at Hartvig Nissens skole skal videreføres som videregående skole, og at tilbudet til fordypning i drama skal forsterkes. Eksisterende bygningsmasse er verneverdig og er oppført på Byantikvarens gule liste. Skolen skal rehabiliteres og omstruktureres, slik at kapasitet kan økes med 90 elever, fra 680 til 770 elever. Skolen må som følge av dette utvides med to nybygg og Arkitektkontoret GASA er i gang med både omregulering og forprosjekt.

Hartvig Nissen ligger i bydel Frogner. Det har vært skoler på tomten i mer enn 100 år. Skolen har høy kulturhistorisk verdi, både arkitektonisk og som pedagogisk institusjon. Skolen var den første som tilbød middelskoleeksamen og eksamen artium for kvinner i Norge. Skolen var også den første videregående skolen i landet som startet med musikklinje og dramalinje. Den estetiske profilen setter fortsatt sitt preg på skolen, gjennom dramaklassene og skolens tilbud om teaterfag også på studiespesialisering. I den senere tid er skolen også godt kjent for NRKs dramaserie ”SKAM”. Skolen har i tillegg en stor avdeling for tilrettelagt opplæring.

De tre skolebyggene, Bygg A, Bygg B og Bygg C utgjør tre hjørnesteiner i eksisterende situasjon. Ny bebyggelse er planlagt mot Gyldenløves gate og mot Niels Jules gate. Bygningen mot Gyldenløves gate, Bygg D, plasseres i liv med byvillaene i gaten. Høyde tilpasses eksisterende bygg B, og vindusplassering forholder seg til rytme i omkringliggende bebyggelse. Takform og materialer tilpasses bymiljøet i Oslo indre by.  

Nybyggene skal inneholde nye arealer for kroppsøving, og nye, egnede arealer for musikk, dans og drama. Skolens tilbud vil da forsterkes i henhold til det politiske vedtaket. Det er behov for en stor dramasal som kan gi plass for et større publikum. Videre er det også behov for flere saler i ulike størrelser, blackbox-saler og en egen dansesal. Store arealer uten behov for dagslys legges under dagens skolegård. Bygg A, B og C omstruktureres og tilpasses en større elevgruppe. 


Type
Videregående skole, studiespesialisering,
musikk, dans, drama med fordypning, og tilrettelagt 

Sted
Briskeby Oslo

Utført
Oppstart regulering og forprosjekt 2018 - pågår

Oppdragsgiver
Undervisningsbygg Oslo KF

Areal
ca. 11000 m2 BRA

 

HOVSETER SKOLE by Arkitektkontoret GASA AS

 

Type
6-parallell ungdomsskole. Skal utvides til 8 parallell skole
planlagt for 720 elever.

Sted
Hovseter Oslo

Utført
Forprosjekt innlevert september 2020.
Forventet oppstart byggearbeider vår 2021.

Oppdragsgiver
Undervisningsbygg Oslo KF

Areal
BTA:  9 750 (eksisterende 6 700 + nybygg 3 050)

Eksisterende Hovseter skole er bygget i 1973 som en 6-parallell ungdomsskole. Skolen skal utvides til en 8-parallell skole planlagt for 720 elever. Behov for utvidet areal skal dekkes gjennom oppføring av et nytt tilbygg på tilstøtende tomt. Dagens uteareal skal rustes opp og vil bli en skolepark som kommer både skolens elever og nabolaget til gode.

Eksisterende bygg vil etter ombygging primært inneholde elevenes hjemmeområder (klasserom, grupperom og garderober) samt administrative arealer inklusive lærernes arbeidsplasser. Arealene er fordelt på 4 etasjer. Etter omarbeiding skal eksisterende byggs fasader og uttrykk være uendret da fasadene står oppført på Gul liste. Eksisterende fasadeplater og vinduer skal skiftes ut. På grunn av energikrav vil deler av fasadens nye platekledning være solcellepaneler. Hovedinngangen til skolen er fra Hovseter torg.

Nytt bygg skal oppføres på nabotomt vest for eksisterende skole og skal gi plass til spesialinnredede undervisningsareal. Biblioteket har i dette prosjektet et utvidet areal i forhold til standard kravspesifikasjon for skoleanlegg og har en tilleggsfunksjon i form av en bokcafe. Det er en tydelig hovedinngang til skolebygget og biblioteket fra Hovseter torg og bibliotek med café skal være åpent også for brukere ut over skolens elever. Byggets to nederste etasjer inneholder en ungdomsklubb som skal drives av Vestre Aker bydel. Ungdomsklubben har inngang fra Hovseterveien på byggets sydside. Bygget kles med metallplater og vinduene mantles med metall i farge lik fasadekledningen. En gangbro forbinder byggene i 3 etasje. Broen fremstår som et eget element, men er samtidig en formidler mellom eksisterende og nytt,- da med tanke på byggenes forskjellige form og uttrykk.

 
 
SITUASJONSPLAN

SITUASJONSPLAN

FRYD BARNEHAGE by Arkitektkontoret GASA AS

 

Arbeidene med Fryd barnehage ble påbegynt i 2006 i form av en mulighetsstudie og påfølgende omregulering av eiendommen. På tomten var det en bevaringsverdig steinkjeller, delvis under terreng. Det var spesielle krav om istandsetting og eksponering av denne kjelleren. Tomtens areal er begrenset og romprogrammet ble i den videre prosjekteringen fordelt på to etasjer, og plassert oppå steinkjelleren for å oppnå maksimalt område for utelek.

Det er gitt plass til 90 barn i bygget. Barna er fordelt i de to etasjene uten oppdeling i avdelinger. Felles grovgarderobe er plassert ved inngang i 1. etasje. Hver etasje har egen tørrgarderobe og kjøkkenavdeling. Lekearealene er delt opp i et stort fellesareal med fasade mot syd og lekeplass, samt mindre grupperom og verksteder på motsatt side. Planløsning for lekearealer er tilnærmet lik i begge etasjer. Foruten et mottaksrom/kontor nær inngangen i 1 etasje er administrasjonen samlet i 2. etasje med arbeidsrom, styrers kontor og personalrom. Personalgarderober og teknisk rom er lagt til kjeller, bak den restaurerte steinkjelleren. Steinkjelleren er en attraksjon og benyttes til eventyrstunder for barna.

Kunstprosjektet for Oslo kommunes kunstordning ved Kulturetaten heter ”Norske eventyr” og er utformet av kunstneren Gisle Harr. Prosjektet omfatter blant annet små eventyrfigurer i steinkjelleren.

Tomten har en stigning på 3 meter fra adkomstport og opp til hovedinngang. En sammenhengende rampe fra porten opp til inngangen gir adkomst til de forskjellige nivåene i lekeplassen. Rampen er dekorert og utformet som en del av lekeplassens aktiviteter.

Foto: GASA & Gisle Harr

Type
Barnehage, 90 barn

Sted
Akersveien 26, Oslo

Utført
2006 – 2010

Oppdragsgiver
Omsorgsbygg Oslo KF

Areal
1030 m2 BTA

Barnehagen ble nominert til Statens byggeskikkspris
i 2013.

 

FRYSJA SKOLE by Arkitektkontoret GASA AS


Frysja 07.jpg

Oslo kommune kjøpte i 2017 Frysjaveien 31 for å tilrettelegge for ny barneskole på Frysja. Det planlegges opp mot 2000 nye boliger i den nye Frysja-bydelen. Skolen skal etableres som en ny barneskole med fire paralleller og flerbrukshall, for 840 elever.

Skoletomten ligger naturskjønt og attraktivt til med Akerselva og grøntdrag mot syd og øst. Nord for skoletomten planlegges det et bydelstorg og allmenning som munner ut i broer for gående og syklende over Akerselva. Skolebygget har form som en L og er plassert mot nord, slik at bygget tar opp i seg tomtens terrengfall og omfavner det sydvendte utearealet. Skolen er skissert med volumer i ulike høyder og det legges til rette for uteoppholdsarealer på de ulike takflatene.

Arkitektkontoret GASA AS er engasjert for å planlegge den nye skolen og omregulere området. Østengen & Bergo AS er landskapsarkitekter i planprosjektet.


Type

Barneskole med tilhørende torg/allmenning,
grøntdrag og infrastruktur

Sted
Frysjaveien 31, Nordre Aker i Oslo

Utført
Påbegynt 2017

Oppdragsgiver
Undervisningsbygg Oslo KF

Areal
29 500 m2 planområde, 8 400 m2 BTA B4- skole


PERLEPORTEN BOLIGER by Arkitektkontoret GASA AS

Perleporten_01.JPG
 

Deltakelse i parallelloppdrag om utbyggingskonsept for en sentrumsnær tomt i Asker 2017. 

En utfordrende oppgave som omfattet en rekke problemstillinger knyttet til områdets beliggenhet nær tung infrastruktur (vei og jernbane) og i overgangen mellom sentrum og periferi.  

I konkurransen foreslo GASA en bebyggelse satt sammen av klyngehus som gjorde det mulig å ta hensyn til småhusenes skala og samtidig ivareta de forventninger om fortetting som følger av en beliggenhet nær et kollektivknutepunkt. 

Prinsippet med at alle leilighetene har fasader i flere retninger gjør at husgruppene kan tilpasses ulike sol, adkomst og utsiktsforhold. I tillegg tillater konseptet at hver enkelt boligstamme kan tilpasses høydemessig i forhold til topografi og naboskap. Alle disse mulighetene ble utforsket i forslaget, og resultatet ble et prosjekt med stor formal variasjon.

Med referanse til prosjektets navn «Perleporten», ble det foreslått å knytte de enkelte husklyngenes trappehus sammen via en gjennomgående offentlig gangsti. Den sentrale gangstien skulle sikre en god forbindelse innover mot sentrum og utover mot omkringliggende bolig- og rekreasjonsområder. 

Landskapsarkitekt på prosjektet var Østengen & Bergo AS.

 

 

Type
Boliganlegg, 50 leiligheter

Sted
Asker sentrum

Utført
2015 - 2017

Oppdragsgiver
Perleporten Asker AS

Areal
3 700 m2 BTA

HARALDRUD GJENBRUKSSTASJON by Arkitektkontoret GASA AS

1. premie i innbudt konkurranse om overdekking og utbygging av sentralanlegg for avfallsgjenvinning. Bygget sto ferdig i 2007 og preger omgivelsene ved sin store grønne takflate, dekket med sedum. Vertikale fasadelameller presser luft utenfra og inn i anlegget og sørger for naturlig ventilasjon. Bygningen har fått mye internasjonal oppmerksomhet og er tildelt flere utmerkelser, bl. a. Scandinavian Green Roof Award. 

Type
Gjenbruksstasjon

Sted
Haraldrudveien 31, Groruddalen i Oslo

Utført
2005 - 2007

Oppdragsgiver
Onyx Norge AS/Veolia/Norsk Gjenvinning

Areal
28 000 m2

MAJORSTUEN SKOLE by Arkitektkontoret GASA AS


Type

Barne- og ungdomsskole

Sted
Bogstadveien 74, Bydel Frogner, Oslo

Utført
2007 - 2015

Oppdragsgiver
Undervisningsbygg Oslo KF

Areal
Totalrehabilitering / ombygging av 11 500 m2 BTA

Majorstuen skole er ombygget og omstrukturert slik at den er mer tilpasset moderne pedagogikk. Intensjonen har vært å skape en åpen og oversiktlig skole i eksisterende struktur. Skolen er oppgradert til ny teknisk standard, har fått ny hovedinngang og er tilrettelagt slik at den er universelt tilgjengelig for alle.

Utgangspunktet for prosjektet er Standardprogrammet til Utdanningsetaten fra 2010, og dette er skreddersydd for 960 elever.  Spesielt for Majorstuen skole er fokus på musikk, og klasser med særskilte musikk-talenter har fått egne musikkrom og utvidet musikkavdeling.

Arbeidet med Majorstuen skole har omfattet flere mulighetsstudier, skisse-, for- og detaljprosjektering, brukermøter, AMU-behandling, søknader og oppfølging mot Plan- og bygningsetaten, Samferdselsetaten og Bydel Frogner, samt kontakt med Byantikvar vedrørende antikvariske forhold. I byggefasen hadde vi i stor grad ansvar for flerfaglig oppfølging og kontroll.

I tillegg til prosjektering av Majorstuen skole har vi som del av dette prosjektet vært ansvarlig søker for midlertidig skole på Skøyen skole, og flytting av VM-paviljongen fra Victoria terrasse til Colosseum torg. Omstrukturering av Colosseum torg og ny paviljong har muliggjort ny hovedadkomst til skolen.

Foto av Jiri Havran og GASA.

HUSABØRYGGEN BOLIGER by Arkitektkontoret GASA AS

30 etableringsboliger med krav til fleksibiltet, tilgjengelighet og miljø. Husbankens kvalitetskrav til grunnlån skulle ligge til grunn for prosjektet. Fleksible leiligheter ble organisert i rekker langs boligfeltets yttergrenser. Grepet muliggjorde et stort, sammenhengende uteområde midt i anlegget hvor det ble lagt til rette for fellesskap og varierte aktiviteter tilpasset ulike aldersgrupper. Det ble etablert åpninger i husrekkene for fysisk og visuell kontakt med det omkringliggende landskapet. Ulike leilighetsstørrelser ble satt sammen til en variert bebyggelsesstruktur med etasjesprang innbyrdes i rekkene. 

Prosjektet ble utført som en totalentreprisekonkurranse i samarbeid med Askim og Lantto Arkitekter AS, og Front Bygg Stavanger AS, og ble videreført som detaljregulering og byggesak. 




Alle foto: Sindre Ellingsen

Type
Boliganlegg, 30 leiligheter

Sted
Husabøryggen, Stavanger

Utført
2015 - 2017

Oppdragsgiver
Front Bygg Stavanger AS

Areal
3 700 m2 BTA

TVEDESTRAND VIDEREGÅENDE SKOLE by Arkitektkontoret GASA AS

 

Totalentreprisekonkurranse med løsningsforslag i samarbeid med Filter Arkitekter AS og Grindaker AS.

Prosjektet viser ny videregående skole i Tvedestrand med flerbrukshall og utendørs idrettsanlegg. Skolen rommer studiespesialisering, spesialavdeling, idrettsfag, helse- og oppvekst, bygg- og anleggsteknikk og naturbruk. Skolen er for 668 elever og 140 ansatte, og er ca. 20 000 m2 BTA.Utomhusanlegget rommer verkstedsgård for naturbruk og bygg- anlegg, friidrettsbaner, fotballbane, beachvolleyballbaner og skateanlegg.

Type
Videregående skole med flerbrukshall
og utendørs idrettsanlegg

Sted
Tvedestrand

Utført
2016

Oppdragsgiver
BRG AS

Areal
20 000 m2 BTA

HASSELHAUGEN BARNEHAGE by Arkitektkontoret GASA AS

Hasselhaugen barnehage_01.jpg

Totalentreprisekonkurranse med løsningsforslag for Omsorgsbygg Oslo KF. 

Hasselhaugen barnehage er planlagt i et eksisterende park-/skogsdrag inntil et typisk villaområde. Omgivelsene framstår som spesielt grønne med frodig skog og store grønne hager i naboområdet. Eiendommens plassering i et eksisterende parkdrag gir flotte muligheter for variert uteopphold. Barnehagen er utformet som et enkelt rektangulært volum i to etasjer. Variasjoner i takflaten bryter opp den langstrakte bygningen i størrelser som er tilpasset omgivelsene. Saltak med ulik takvinkel er satt sammen etter hverandre og skaper en dialog med den omkringliggende bebyggelsen. 

Barnehagen er planlagt for tre baser, alle med inngang fra utearealet på nedre plan. Basene er plassert i hver ende av bygget, med direkte tilknytning til fellesrom og kjøkken i midten. Det gir effektive bevegelseslinjer og enkel kommunikasjon i bygget. En gangsone i byggets lengderetning er planlagt med dobbel takhøyde for å åpne opp mellom etasjene og gi dagslys ned via vinduer i 2. etasje. Denne sonen vil fungere som lekeareal og en sone der barna kan møtes på tvers av basene. Det høye rommet vil gi luftige og spennende romforløp og bidrar til en intuitiv orientering i bygget. Alle baserom og temarom er lagt til fasaden mot syd/ vest, med utsikt mot lekearealet og parkdraget. Det er tegnet inn store vinduer for å få mest mulig dagslys inn i oppholdsrommene. Dype vinduskarmer med lav brystningshøyde vil fungere som et sted å leke og oppholde seg. Den lave brystningshøyden er også viktig for at barna skal kunne se ut av vinduene. Fasadene kles med jernvitrolbehandlet panel i malmfuru. Også innvendig ønskes det benyttet stor grad av tre, da dette gir en varm atmosfære og et godt innemiljø, samtidig som det er robust. 

Konkurranseprosjektet hadde omfattende miljømål, og er planlagt som Plusshus og Breeam-NOR klasse Excellent.

Type
Barnehage, 3 avdelinger

Sted
Hasselhaugveien, St Hanshaugen i Oslo

Utført
2018

Oppdragsgiver
NP Bygg AS

Areal
850 m2 BRA

PILESTREDET PARK by Arkitektkontoret GASA AS


På Rikshospitalets tidligere eiendommer er det utviklet et sammensatt byområde med boliger, utdanningsinstitusjoner og næringsvirksomhet.  Arkitektkontoret GASA AS og Lund & Slaatto Bolig AS deltok i prosjekteringen av til sammen ca. 550 boliger for Selmer Bolig AS og OBOS.

Arkitektkontoret GASA AS har hatt delansvar for en rekke av feltene i området, med et særskilt ansvar for miljøoppfølging og -rapportering i prosjekteringsgruppen. Arkitektkontoret GASA AS har også hatt ansvaret for å implementere Statsbyggs Miljøoppfølgingsprogram i felt H, B og C på Pilestredet Park. I tillegg har vi hatt hovedansvaret for prosjektering og oppfølging av felt H og felt K1/K2.

Pilestredet Park er et av Norges største miljøprosjekter, og prosjektet har mottatt forskningsmidler fra bl.a. EUs 5. rammeprogram. Arkitektkontoret GASA AS har blitt tildelt priser for våre arbeider med dette prosjektet: Oslo Bys Arkitekturpris 2005, Statens byggeskikkspris 2007 og Glassbjørnen (nasjonal miljøpris ) i 2007.

Type
Boliger og næring

Sted
Bydel St. Hanshaugen, Pilestredet park, Oslo

Utført
2000 - 2007

Oppdragsgiver
Skanska Eiendom AS

Areal
T550 leiligheter og 1.500 m2 BTA næring

MILJØTILTAK

Reduksjon av byggeavfall
Gjenbruk av materialer, miljøvennlig riving og ombruk av bygningsmasse

Grønne arealer
Grønne tak og lokal overvannshåndtering

Vann
Oppsamling av regnvann, overvannshåndtering og vannbesparende utstyr

Godt innemiljø
Rent bygg

Areal og transport
Kollektivtrafikk og bildeling / reduksjon avparkeringsdekning.

Avfall og avløp
Kompostering og kildesortering

OSLO KATEDRALSKOLE by Arkitektkontoret GASA AS

 

Oslo Katedralskole er en utvidelse og mindre ombygging av eksiterende videregående skole. Prosjektet omfatter, i tillegg til mindre ombygginger i eksisterende skolebygg, nytt auditorium for 600 personer under skolegården, tilhørende verksted, toaletter og studierom, nytt parkeringsanlegg under terreng og ny kantine over terreng. Ny og gammel bebyggelse er forbundet med nytt trapperom.

Prosjektet var komplisert på grunn av en trang bysituasjon og kompliserte grunnforhold. Hovedkonstruksjonene under terreng er dels plasstøpte, dels prefabrikkerte betongkonstruksjoner. DT-elementer i 21 meters lengde bærer dekket over auditoriet og gir plass for tekniske føringer. Auditoriet har både amfi og et stort horisontalt gulv i slipt betong. Dette gir mange bruksmuligheter for arealet. Veggene er kledt med eikespiler med akustisk demping bak. Dette gir gode akustiske forhold til ulike typer aktiviteter, samt et solid og elegant uttrykk.

Kantinen i skolegårdens sydvestre hjørne er kledt med tegl og er gitt et robust uttrykk. En terrasse i tilknytning til kantine og skolegård skjermer biladkomsten, og gir tydeligere adkomstforhold til skolen for elever og besøkende. Eksisterende bibliotek og hovedadkomst i eksisterende bygg har direkte kontakt til auditoriet gjennom et nytt trappeanlegg mot skolegården. Nye heiser sørger for universell tilgjengelighet til nye funksjoner.

Prosjektet er utviklet i tett samarbeid med Stiftelsen.

Type
Utvidelse av eksisterende videregående skole

Sted
Bydel St.Hanshaugen, Ullevålsveien 31, Oslo

Utført
2009 - 2013

Oppdragsgiver
Stiftelsen Oslo katedralskole

Areal
2.300 m2 BTA

 

BONDISTRANDA BOLIG by Arkitektkontoret GASA AS

 

Arkitektkontoret GASA AS har vært involvert i alle faser av utviklingen av boligprosjektet Bondistranda. Det er utarbeidet en detaljert reguleringsplan for området langs den østre bredden av Bondivann i Asker. Planområdet er ca. 86 daa, og inkluderer eksisterende småhusbebyggelse og verneverdig småhusmiljø, felles grøntområder og naturvernområder langs vassdraget, samt et utbyggingsområde på 48 daa for 208 boliger i blokkbebyggelse.

Omsorgsboliger er innpasset i en av boligblokkene i boligprosjektet. Huset er i 3 etasjer og tilpasset en gruppe lettere psykisk utviklingshemmede ungdommer med tilsynsbehov. I tillegg til 11 leiligheter har kommunen en felles omsorgsbase. Boliggruppen er planlagt på initiativ fra foreldrene, og i samarbeid med Asker kommune og utbyggeren, Bondistranda Utvikling AS.

Miljøstrategien for utbyggingen er nedfelt i et miljøprogram utarbeidet av Arkitektkontoret GASA AS. På bakgrunn av dette er det prosjektert en energieffektiv bebyggelse, med variasjon i boligtyper, volumoppbygging og fasadeuttrykk, men med et enhetlig formspråk i detaljering, farge- og materialbruk. Prinsippene for universell utforming ble lagt til grunn.

Bebyggelsen og uteområdene er skjermet mot støy fra Røykenveien ved at lamellblokker på garasjekjellere er lagt i tre tun opp mot veien i øst. Bebyggelsen åpner seg ned mot Bondivann i vest, med en oppbrutt rekke av mindre bygningsvolumer utformet som punkthus. Den åpne strukturen mot vest gir lamellhusene bak utsyn ned til vannet og bryggene.

Bondistranda byggetrinn 1 ble nominert til Årets Bygg 2012. Juryen uttalteat dette boligprosjektet er et forbilledlig eksempel på positiv stedsutvikling, og et eksempel på god byggeskikk og arkitektur.



Type

Boliger

Sted
Bondistranda i Asker

Utført
2004 - 2014

Oppdragsgiver
Bondistranda Utvikling AS (Asker og Bærum Boligbyggelag og PEAB Eiendomsutvikling)

Areal
T-BRA ca. 25.500 m2, 208 leiligheter

Foto: GASA & Jiri Havran.


HOLMEN SKOLE by Arkitektkontoret GASA AS

 

Holmen skole er som et av 5 bygg nominert til Årets bygg 2018. Årets bygg skal være et prosjekt der man fremhever helheten. Vinneren skal være et forbildeprosjekt med eksempler på god byggeskikk og arkitektur. Prisen deles ut på Byggegallaen 3. april.

Holmen skole er en ny 3-parallell barneskole, og har i tillegg spesialavdeling for autister og multifunksjonshemmede. Prosjektering ble igangsatt sommeren 2014, og skolen sto ferdig til skolestart 2018. Arkitektkontoret GASA AS var kontrahert for alle faser, fra konseptutredning/skisseprosjekt til ferdigstillelse.

 Bygningsmassen er lagt mot øst og nord iht. reguleringsplanens bestemmelser. Skoleanlegget er splittet i to bygningsvolumer over terreng. Volumene sammenbindes med P-kjeller og kommunikasjonsarealer under terreng. Skoleanlegget er prosjektert i 3 etasjer, med et åpent, skrånende sydvendt landskapsamfi mellom de to bygningsvolumene. 

Skolens administrasjon, personalrom, fellesfunksjoner og spesialinnredete undervisningsrom ligger i første etasje i hovedfløyen. Hjemmeområdene ligger i 2. og 3. etasje. I det vestre bygningsvolumet ligger gymsal og spesialavdelingene. Denne organiseringen legger til rette for tydelig skille mellom hjemmeområdene og fellesfunksjoner, samtidig som fellesfunksjonene enkelt kan benyttes etter ordinær skoletid. 

Bygningsmassen er utført med tegl som gir et kompakt arkitektonisk uttrykk. Høye vindusfelt gir gode dagslysforhold i hjemmeområdene og i arbeidsrom, og gir variasjon i eksteriøret. Tegl føres inn i bygningens hovedinngang for å gi en arkitektonisk sammenheng mellom ute og inne. Fra hovedinngangen mot øst ledes man inn i et åpent allrom over tre etasjer, med resepsjon og kantine. Allrommet er tilrettelagt for ulike lærings-, møte- og kulturaktiviteter, og er skolens hjerte med direkte visuell kontakt til skolens lekeareal mot vest. 

Bygging ble igangsatt våren 2016. Prosjektet ble gjennomført som partnering-kontrakt med tett samarbeide mellom byggherre, prosjekterende og entreprenører




Type

Barneskole, med spesialavdelinger
for autister og multifunksjonshemmede

Sted
Bydel Vestre Aker, Bjørnveien 109, Oslo

Utført
2014 – 2018

Oppdragsgiver
Undervisningsbygg Oslo KF

Areal
10.700 m2 BTA

Landskapsarkitekt på prosjektet var
Østengen & Bergo AS.

 

Situasjonskart

SAGTOMTA - BOLIGER PÅ MYSEN by Arkitektkontoret GASA AS

Sagtomta_Mysen_02.jpg
 

Parallelloppdrag om boliger og næringsarealer på Sagtomta, sentralt i  Mysen sentrum. Prosjekter besto av 6 delområder, hvorav det ene delområdet med ca. 58 + 33 leiligheter og næringsarealer på gateplan ble uttegnet detaljert.

Mysen er en sjarmerende småby med utbredt bruk av teglbebyggelse i 3 - 4 etasjer. Strukturen i byen består av kvartaler som ikke er komplett utbygde, det er ledige tomter og karakteristiske smug mellom husene. Prosjektet ble utformet med  en klar idé om å tilpasse seg byens skala og materialbruk, og forholdsvis lave volumer i tegl ble anlagt langs gatene for å kompletterte kvartalsstukturen. Inne i kvartalene ble det foreslått et sammenhengende grønt uteområde som strakk seg gjennom alle kvartalene i prosjektområdet. Det ble foreslått noen høyere tårn med annen type materialbruk inne i kvartalene, tilbaketrukket fra gaten og langs et sammenhengende grøntområdet. Slik var det mulig å oppnå en god kapasitet på prosjektet, men samtidig ta hensyn til skalaen og strukturen i den eksisterende byen.


Prosjektet inneholdt også et parkområde. Prosjektet ble utført i samarbeid med landskapsarkitektene Bjørbekk & Lindheim AS. Prosjektet vant konkurransen, og detaljregulering av første byggefelt i planområdet er gjennomført av Arkitektkontoret GASA AS.

Type
Boliger og næring

Sted
Sagtomta, Mysen sentrum

Utført
2016 - 2017

Oppdragsgiver
ROM eiendom AS

Areal
40 000 m2 (planområdet)